← Flere udgaver

#52 – 2019-02-22 – DET ER IKKE FOR SENT, DU DER

Jeg er aldrig bleg for at anbefale alle at lære at kode. Du kan nærmest ikke gå forbi mig på gaden, uden jeg råber ad dig, at “DET ER IKKE FOR SENT, DU DER, DU KAN STYRE MASKINEN!”

Og det er da også sandt, at det ikke er for sent. Og at det da er en fin ide. Det tror jeg virkelig på.

Men det kan jeg jo i virkeligheden nemt sige – jeg kan jo allerede. Hvad indebærer det overhovedet at programmere i dag. I hvert fald noget andet, end det gjorde, da jeg begyndte. Så når folk spørger, hvordan man starter, har jeg i virkeligheden ikke bedre svar end at pege på alle de gratis og knap-så-gratis kurser, der er, og sige “vælg ét og gennemfør det”.

Det er hvordan. Men hvorfor? Hvorfor skulle alle tage at lære at kode?

https://twitter.com/mikker/status/1093586166811627520

Jeg har arbejdet på en Mac app-version af noget, der startede som et Ruby-projekt af GitHub-stifter Chris Wanstrath kaldet dotjs, siden et Node.js-projekt af mig. Nu en Mac app.

Ideen er at putte JavaScript- og CSS-filer i en mappe, navngivet efter domæner, og ved hjælp af en browser extension, modificere de hjemmesider du bruger mest, men som du synes, burde gøre en liiiille ting anderledes.

Det er et punkt, der adskiller nettet fra stort set alle andre platforme: dets åbenhed. Hvis du vil ændre i Office-pakken, fordi du synes, en knap sidder forkert, så held og lykke. Vil du ændre noget på Twitter.com, så åbner du bare den Web Inspector, der i forvejen findes i alle de moderne browsere, og går amok.

Joof[1], som jeg kalder app’en (og som den også hed i sin Node.js-version), gør stort set det. Tilføjer din kode ovenpå de andres kode. Joof’s egen hjemmeside fortæller historien på egen hånd.


Jeg ved aldrig helt, hvad nyhedsbrevet her handler om. Jeg synes, det skal handle om et eller andet gennemgående. Men jeg slås med, hvad præcist det gennemgående er[2].

Én af de ting, jeg kommer tilbage til, hver gang jeg ransager mit sind, er; hvordan får du din computer til at arbejde for dig. Computere er vidunderlige. Men det er maskiner. Når folk frustreret skælder deres computer ud – deres egen computer – så kan jeg mærke, det kilder allermest i min råbetrang. “SÅ SÆT DIG DOG IND I, HVAD DER FOREGÅR, DU DER, DET ER IKKE FOR SENT!”

Computere er vidunderlige. Tricket er at få dem til at arbejde for dig. Det er mit råd: Brug ting. Du er i kontrol. Når du læser en bog, så smør den ind i noter, æselører og overstregning. Føl dig ikke tvunget til at høre den kedelige lydbog færdig. Skip lortet. Spol i den. Missede du et minut eller to? So what. Pil det cover af din telefon. Du har jo købt den for at bruge den. Er du træt af, dit regnskabssystem er en reklamesøjle, så pil lortet af.

Dét har jeg lyst til at bidrage til – at du får en følelse af autonomi over forholdet til dine computere. At du har lyst til at bruge dem, fordi de gør, som du vil have. Så du kun sidder og bander over de ting, de gør, fordi du selv får dem til det.


Joof giver dig en lille bitte superkraft: kraften til at ændre hjemmesider, så de gør, som du vil. I mindste målestok kan du ændre en skriftstørrelse på Hackernews. I den ambitiøse ende af målestokken giver den dig følelsen af, du er i kontrol over dit forhold til maskinerne.

https://twitter.com/mikker/status/1098211934904684544

Dette LifeHack™ krævede 4 linjer CSS – og evnen til at vide, hvad jeg skulle lede efter i den Web Inspector, min browser allerede har. Og Joof.

Hvordan får du din computer, det vidunderlige, ustyrlige bæst, til at lystre?

🖥 Mikkel


  1. HVORFOR jeg i sin tid opkaldte lortet efter Hella Joof, har jeg ingen ærindring om. Men det var da en tåbelig idé og alligevel en vidunderlig lyd, hvis man siger det som lyden af en raket, der letter. ↩︎

  2. Hvis du har regnet ud, hvad det her nyhedsbrev vil, så vil jeg meget gerne have hjælp. ↩︎

Kunne du lide, hvad du læste?

Modtag et mindst lige så lækkert brev
hver fredag (langt fra) hver uge: