← Flere udgaver

#51 – 2019-02-15 – At polere sin hockeystav

Da jeg i sin tid byggede Motherload (og sidenhen funnn.co) til mine venner, der gerne ville sælge deres comedyshows til download, vidste jeg godt, der allerede fandes en kæmpe konkurrent, der hed Gumroad.

Gumroad lignede en typisk, enorm, Silicon Valley-type af en service. Venture Capial-penge, masser af ansatte, champagne fra morgenstunden.

Det var de også. Men et år efter jeg havde sat første spadestik til Motherload, havde Sahil, stifteren af Gumroad, fyret alle medarbejdere og droppet at skaffe flere investorpenge. Droppet sin drøm om det champagnefyldte(?) unicorn thoughtleader-liv.

Det var både en stor fornøjelse og lidt af en overraskelse at læse stifterens beretning om Gumroads historie i dette vidunderlige blogpost:

Gumroad

De gik efter at blive en mastodont. Graferne blev ved med at gå opad, men knækkede aldrig til at ligne den berygtede hockey-stav. Gumroad var altså en god forretning – men ikke god nok på Silicon Valleys præmisser.

Opad

Det går til sidst op for Sahil, at den vigtigste vækst er den, han har skabt for andre. Forretninger opstår og lever fordi, de kan sælge deres ting gennem Gumroad. Tager man sine hippie-briller på, kan man endda sige, at der er skabt endnu mere værdi, som ikke nødvendigvis er økonomisk værdi, hos Gumroads kunders kunder.

Det er selvfølgelig ekstra lækker læsning for en som mig, der har mit eget produkt med min egen langsomt stigende graf og mine egne tanker om vækst.


Jeg har flere gange flirtet med ideen om at søge investering til 10er. Få et par millioner, så jeg kunne bruge al min tid (og andres) på at bygge og skalere, og polere min hockeystav (tøhø) til den pegede direke mod himlen (ej) og sprøjtede 10x igen (STOP.)

Når jeg ser Løvens Hule, og folk (og fæ) værdisætter deres virksomheder til millioner med mindre grafer end min, kan jeg mærke, jeg fnyser indeni og tænker no way, men det er ikke altid, løverne har samme reaktion.

Jeg ender alligevel altid med at lade være.

I stedet lod jeg mig selv ride afsted på Sahils åbne beretning om op- og nedturene for Gumroad. Hans grafer ligner til forveksling mine. Opad, langsomt, roligt, men dog opad. Jeg drømmer om, at 10er kan blive en stor nok forretning til at bære mig (og andre), men det er helt, helt fint, at det tager den tid, det tager.

Ideen om at skabe en virksomhed, et produkt, og generelt bare et virke, som udmønter sig i andet end blot mønter, tiltaler mig. Det er bestemt ikke fordi, jeg drømmer om at drive en gavebod – så kunne jeg jo have gjort det gratis – men når jeg læser alle artiklerne om Uber eller Facebooks gøren og laden, og hvordan de opfører sig til ære for Guden Growth, så ved jeg, det ikke er noget for mig. Når jeg til gengæld læser Sahils blogpost, får det mig til at indse…

Tænk, jeg har råd til at hyre Asha, min freelance-programmør, til at hjælpe mig og samtidig hjælpe hende igang med sin karriere.

Tænk, jeg har råd til at Kickstarte’ mine (vidunderlige) venners (helt forrygende) podcasts.

Tænk, at siden december 2014 har 10er, min lille Rails-app, hævet 2.636.285 kr på vegne af alverdens vidunderlige projekter. To komma seks millioner kroner.

Tænk, hvor mange menneskers positive hensigter, der ligger bag alle de donationer, der, friviligt, er gået til at støtte op om folks kreative projekter.

Tænk.

To the moon

Som altid elsker jeg at høre tilbage fra jer. Det er en af mine største glæder, at jeg har jer, min lille læserskare. Det er en fornøjelse at skrive til jer, og en endnu større fornøjelse, når I gengælder det 🖤

Hvis du bruger/har brugt 10er til at modtage eller give donationer, vil jeg rigtig gerne høre din lynhurtige holdning til lortet ovre i det her meget korte survey.

🖥 Mikkel

Kunne du lide, hvad du læste?

Modtag et mindst lige så lækkert brev
hver fredag (langt fra) hver uge: