← Flere udgaver

#39 – 2018-02-22 – 5min.dk anno 2018 (Part 2)

5min.dk er nu online i en ny og opdateret udgave. Da jeg sidst skrev, var projektet kørt i stilling på Glitch. Nu er det først færdigbygget, så ombygget, så flyttet til Github og til sidst online:

5min
nul

Da jeg som næsten teenager begyndte at lave mine egne hjemmesider, var det med hjælp fra et hæfte, min far havde lånt til mig på biblioteket. Lær at lave hjemmesider med HTML, må det have heddet. Det beskrev, hvordan man kunne åbne Windows’ Notesblok, skrive en masser <'er og >'er og gemme det som index.html, og så havde man en hjemmeside ✨

Der var ingen syntax coloring, shadow DOM, hot module reload[1] eller noget af det, vi får nærmest gratis i dag. Det var dig, en blinkende, sort/hvid cursor og et hæfte fra biblo. Og så det store, verdensomspændende Internet[2].

Alligevel var det mere end rigeligt. Udover en introduktion og nogle eksempler, man kunne skrive af fra, havde hæftet ét enkelt tip, som resten af din uddannelse bestod af: View source.

Den er der stadig, funktionen. Tryk på den, og bliv kastet direkte ud i den dybe ende. Hvis du ikke ved, hvad tegnende betyder, ser det måske ikke ud af meget. Men lærer du bare det basiske, er det et kig bag tæppet. Pludselig bestod alle verdens hjemmesider af kulørte motiver, jeg kunne klippe ud og sammensætte til min egen Personlige Hjemmeside-kollage.

Og det var tilstrækkeligt. Hverken browserne eller os, der (mis)brugte dem, var noget nær så avancerede, som vi er i dag. Ingen forventede at din hjemmeside opdaterer automatisk – hvis da overhovedet – når der var nyt indhold. Ingen forventede en oplevelse og slet ikke da en brugervenlig en. Det var skelsættende, da jeg fandt ud af, hvordan man fjernede understregningen på links. Det var nok til at imponere. Jeg kan, uden at overdrive, ikke længere huske, hvor mange gange jeg har hørt nogen fortælle, de lærte HTML og CSS, fordi de skulle pimpe deres MySpace-profil.

Men hvis du åbner en typisk hjemmesides source i dag, er der ikke til at blive klog på og slet ikke til at lære af. For det første er det ikke sikkert, koden er den samme som den der leder til det du ser. Alt muligt kan være javascriptet ind mellem det øjeblik, du modtog HTML’en fra serveren og nu. Faktisk er det ikke unormalt at skrive både sin HTML og CSS i Javascript.

Se bare vores æggeur – hvordan kan index.html blive større fra 01 til 02 for så at blive mindst i 03, hvor alle features kommer på?

For det andet er der typisk ikke bare ét men flere build steps mellem det, udvikleren skrev og det, du ser. Et moderne workflow består af, at man skriver koden ét sted, så giver man det til et program, der holder øje med koden, og, når du ændrer i den, giver det til en hel række andre små programmer, der laver koden større, så smartere, så dummmere til gamle browsere, så så lille som muligt, så til sidst komplet uforståeligt for mennesker.

Det er ikke for at være forvirrende – det er for at give en god oplevelse til både udvikler og bruger. Og udnytte vores moderne browsere bedst muligt. Men det er forvirrende, hvis man prøver at forstå det som menneske.


Opdagelsesrejser[3] i andres HTML med View source var essentiel for, hvordan jeg selv lærte at skrive min egen.

Glitch giver os lidt af dette tilbage. Typisk ville jeg kunne lave det nemmere og måske smartere, hvis jeg bare kodede det i Vim i min Terminal, som jeg plejer. Men på Glitch kan jeg gøre det, så andre kan følge med. Og når jeg er bevidst om, at I potentielt gør det, og jeg er væk fra de værktøjer, der efterhånden sidder bedre fast i mine fingermusklers hukommelse, end hvordan man holder en pen, så skriver jeg også koden, så den er nemmere at forstå.

Derfor skrev jeg først version 1, så 2, i et forsøg på at bruge så få værktøjer som muligt. Og jeg forsøgte at holde mig fra at skrive det om i 3’eren. Hvor cute choo (🚂🚋🚋🚋🚋🚋!) end prøver at være, inden det putter koden igennem maskineriet, så er resultatet i View source ikke til at blive klog på.

  • You Got This! Zine – er et internetblad, som Glitch for nyligt udgav om at lave hjemmesider og Node apps.
  • Everything Easy is Hard Again – Frank Chimero skriver formidabelt – og for nyligt om, hvor kompliceret det er blevet at lave en almindelig hjemmeside.
  • choo handbook – er en guide til at lære at lave apps og hjemmesider med choo.

Det er længe siden, du har hørt fra mig. Og længe siden, jeg har hørt fra dig. Hvordan har du det? Vil du stadig have mit nyhedsbrev? Er du gået i gang med nogle nye projekter?

🖥 Mikkel


  1. … og andre ting, der lyder som en skurk fra Black Panther. ↩︎

  2. Dengang var internettet med stort I, du. Da far var noob. ↩︎

  3. More like plyndringstogter, ikk ↩︎

Kunne du lide, hvad du læste?

Modtag et mindst lige så lækkert brev
hver fredag (langt fra) hver uge: