← Flere udgaver

#19 – 2017-03-04 – Papirfabrikken

Jeg ved ikke meget, men hvis der er én ting, jeg ved, så er det, at jeg heller ikke husker særligt meget.

Det er en realitet, de fleste komikere (og alle?) har oplevet, at hvis du ikke skriver den ide, du har i hovedet lige nu, ned med det samme, så har du glemt den lige om lidt. Og det er sommetider ikke engang nok.

Utallige gange er jeg vågnet op til kryptiske noter efter en bytur. “Diller i negativ pga Facebookfilter”. Hvad skal det overhovedet betyde? Jeg ved det ikke, men jeg er sikker på, den joke kunne have sendt min karriere direkte mod skyerne, havde jeg dog bare husket resten.


Måske har du hørt om systemet GTD eller Getting Things Done? Det er en bog og et system, der handler om, hvordan du får dit meget, meget vigtige, business-agtige liv tilbage på sporet. Det er en fin bog og nogle gode ideer. Men det er også langt mere besværligt end det behøver være[1].

En af nøgleideerne i GTD er, at sørge for at få ideerne ud af hovedet og ned på papir så hurtigt som muligt. På den måde kan du med god samvittighed give slip på problemerne, indtil det er tid til at tage hånd om dem. En inbox, kalder han det.

Engang havde man (vel?) en fysisk indbakke på sit skrivebord på papirfabrikken, hvori ting man skulle tage stilling til opstod. Således kunne man, næste gang man var på kontoret, starte fra en ende af, og processere indholdet. Start til slut, og så var der ikke mere post før næste dag.

I dag har du din indbakke med dig i lommen, og med den alle dine bekymringer og ansvar. Den ryster og bipper og blinker sikkert, hver gang nogen putter noget i den – lige meget om det er en reklame, en fødselsdagshilsen eller en besked om, at du er sat på gaden. Det er svært at håndtere, hvad end man er typen, der burde kigge mere eller mindre på sin Todo.

Det er ud af GTD, at konceptet Inbox Zero kom. Det har du måske også hørt om. Ideen er, at din emails Inbox er en indbakke som i gamle, fysiske dage. En bunke nye ting, som du skal arbejde dig igennem. Og når du er færdig, så er du færdig for indbakken er tom og klar til morgendagens post. Hvis du er typen, der har 900+ ulæste mails i din indbakke (de findes!) så er det enten det dummeste, du har hørt om eller din redning fra et mavesår.

2009-Merlin Mann er som altid fuld af visdom om både GTD og Inbox Zero (han opfandt det sidste).


Nuvel; som med så meget andet, så har jeg læst gospelen, og er landet et sted omkring 80% implementation.

Min emailindbakke® indeholder i skrivende stund 56 mails. 10 af dem er nogen, jeg har kigget på mindst én gang før, men ikke har taget stilling til endnu. Det betyder i mit tilfælde typisk, at jeg enten skal 1) arkivere dem 2) svare på dem eller 3) huske at gøre noget, der er relateret til dem. Når en email er processeret, så arkiverer jeg den i en mappe, der hedder Arkiv, og hvis jeg skal bruge den igen (usandsynligt), så søger jeg efter den.

Men ideen om indbakker kan nemt bruges flere steder end emails: Når jeg skriver ting ned på min telefon, er det næsten altid fordi, jeg ikke har min computer ved mig, og så vil jeg egentlig helst bare have det overstået så hurtigt som muligt. Jeg har Drafts i bunde af min Homescreen og nærmest kun én action: “Add to inbox”, som tilføjer tekst til en tekstfil i min Dropbox, der hedder Inbox.md.

Detaljerne til side, så er det vigtige for mig, at jeg har ét sted, jeg skal skrive i, så jeg er sikker på at huske det. Og dermed også kun ét sted, jeg skal tjekke, når jeg er klar til at tage stilling til, hvad end fulde-mig måtte have syntes var en god ide aftenen før. Hvis jeg altså kan tyde det.


🖥 Mikkel

Som altid bliver jeg glad, hvis du svarer, og endnu mere, hvis du fortæller en ven om nyhedsbrevet eller tweeter om det


  1. En af mine bekendte har hyret en GTD-coach til at hjælpe sig med at få det op at køre, men i samme sætning som hun fortalte det, brokkede hun sig også over, at hun ikke kunne finde tid til at Skype i 10 minutter med coachen. Det er altså ironi, der er en lille smule for lækkert til, at en Nordjyde som jeg ikke kan andet end at fryde sig lidt. ↩︎

Kunne du lide, hvad du læste?

Modtag et mindst lige så lækkert brev
hver fredag (langt fra) hver uge: