← Flere udgaver

#13 – 2017-01-20 – Min Første Hjemmeside

I torsdags til konferencen CPH Transform[1] mødte jeg en ung mand, der for nyligt havde lært at kode. Jeg blev nysgerrig, for jeg har længe ikke vidst, hvor jeg skulle pege folk hen, når jeg fortalte dem, at de burde gøre det samme.

Han havde i forvejen en interesse for computere, bevares, men han havde ikke programmeret noget som helst, før han gav sig i kast med et kursus på Code Academy. Det var et halvt år siden, nu har han kunder.


Jeg bliver ofte mødt med overraskede øjenbryn, når jeg fortæller,jeg er programmør. Og når jeg tilmed fortæller, at jeg har lært det af mig selv, ender brynene nærmest helt ovre i nakken. Omtumlede og forvirrede over konceptet, vender min samtalepartner snarligt tilbage med et “Det kunne jeg slet ikke – jeg kan slet ikke finde ud af matematik!”

Det er – og det ved vi – selvfølgelig en misforståelse, at man behøver være det mindste god til matamatik for at kunne lære at kode. Men jeg kan godt forstå, det kan synes en smule som utilnærmelig magi udefra.

Som 12-årig var jeg en dag med min far henne på skolen, hvor han arbejdede. Det må have været i 97 eller 98. De færreste havde internet hjemme, men på skolen havde de, og min fætter, som var med, viste mig sin egen hjemmeside. Som han selv havde lavet. Den havde en skrigende grøn baggrund, rød tekst og en gif af en tændstikmand i røde bukser, der tissede på Uffe Ellemann.

The original and best tissegif

Jeg var solgt. Dét ville jeg også have.

Et par dage efter havde min far en bog med hjem fra biblioteket. Den hed Min Første Hjemmeside eller i hvert fald noget lige så naivt. Jeg havde også en forkærlighed for computere, var vant til at starte mine spil på disketter fra MS DOS, men havde aldrig kodet noget som helst før.

Det var før CSS og tables blev ikke brugt til andet end tabeller. Det var <frameset> og <marquee> og fuld fart derudaf. Fuld fart, dengang, var lidt noget andet end i dag, men immervæk nok til at fange min lyst. Som jeg husker det, brugte jeg hele den weekend på at lave min egen hjemmeside. Jeg havde intet at fortælle, men det var heller ikke pointen. Det fede var, at skrive noget ét sted, og se det komme til live et andet.

Kort tid efter fandt jeg ud af, at et par af mine spejderkammerater havde opdaget samme interesse, og i de følgende år fulgtes vi ad med hele tiden at lave vores Personlige Hjemmeside om og om igen og hver gang one-up’e hinanden. Pludselig fandt en af de andre ud af at sætte en gæstebog på sin side, og så var jeg jo nødt til at lære om Microsoft Access-databaser og sproget ASP for at kunne få min egen, fuldstændigt øde, men dog fungerende gæstebog.


Min historie, hvor aldeles bjergtagende den end er, hjælper selvfølgelig ikke nye tilkommere til faget. Tiden er en anden. Teknologierne er blevet mere avancerede. ASP blev til PHP blev til Ruby blev til mange forskellige sprog og alt ind i mellem, og sommetider virker det som om, al den viden man får opbygget er forældet 6 måneder senere[2].

Jeg ville have elsket at kunne starte i interaktive miljøer som Code Academy eller Code School eller en af de mange tilbud, der findes i dag. Men den måde jeg havde, var også fin: Et papirhæfte fra biblioteket, Notepad.exe, Internet Explorer 5 og masser af nysgerrighed.

Pointen er, at det både nu som altid er nemt at dyppe tæerne i kode. Det tager mange år at blive god og endnu flere at blive ekspert. Det er umuligt at nå til enden. Men det tager ikke meget mere end en weekend at gå fra nul til at kunne lave sin egen hjemmeside.


Én dag for sent er så godt som til tiden i min verden[3].

Sommetider svarer nogle af jer på de her mails. Det er rart, så det må I endelig blive ved med. Både med kommentarer til det konkrete indhold, men også meget gerne til retningen COMPUTERS går i, eller hvad I godt kunne tænke jer at høre om?

Det også glæde mig meget, hvis du fortæller dine venner om nyhedsbrevet. Jeg er glad for, at I allerede er 282, som modtager det. Men the more the merrier, som man siger, og hvis vi nogensinde skal starte en kult, er vi nok nødt til at være et par mere.

Glem heller ikke, at lytte til min podcast, som er tilbage og ikke mindst stemme på den til Zulu Awards!

Du ér god!
🖥 Mikkel


  1. Så godt som en konference kan blive. Vel eksekveret, spændende indhold. Anbefalet. ↩︎

  2. Javascript, har jeg ret? ↩︎

  3. En verden hvor folk er ret irriterede over min måde at komme til tiden på. ↩︎

Kunne du lide, hvad du læste?

Modtag et mindst lige så lækkert brev
hver fredag (langt fra) hver uge: